Συχνές Ερωτήσεις

Ποιο Είναι Το Ιδανικό Μου Βάρος Με Βάση Το Ύψος Μου ;

Το ιδανικό βάρος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πέρα από το ύψος. Εξαρτάται  από  την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τον σωματότυπο και τέλος το ποσοστό του σωματικού λίπους.

Γι αυτό και όταν ξεκινάμε μία δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους, στόχος μας δεν είναι να κοιτάμε τη ζυγαριά αλλά το πόσους πόντους και πόσο λίπος χάσαμε.

Υπάρχουν δίαιτες για απώλεια τοπικού πάχους ;

Ο όρος τοπικό αδυνάτισμα δεν υφίσταται . Δεν υπάρχουν μαγικές  τροφές που να διώχνουν την περιφέρεια και την κοιλιά, ούτε κρέμες αδυνατίσματος που κάνουν θαύματα. Διατηρείστε το σωματικό σας λίπος σας σε φυσιολογικά επίπεδα (20 – 25% για τις γυναίκες &  15 % για τους άντρες), κάψτε το λίπος στην κοιλιά με αερόβια άσκηση και όχι με κοιλιακούς ( οι κοιλιακοί ενδυναμώνουν τους μυς της κοιλιάς δεν καίνε λίπος) και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Κάνω δίαιτα και ασκούμε αλλά δε χάνω κιλά. Μήπως φταίει ο μεταβολισμός μου;

Ορισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως  μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (TSH ↑) ,πολυκυστικές  ωοθήκες, υπερινσουλιναιμία,  υπερανδρογοναιμία και άλλες καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος , η άτακτη διατροφή, η κατάθλιψη, η  μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η αυξομείωση βάρους έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας «…η αδυναμία κάποιων παχύσαρκων ατόμων να χάσουν βάρος ενώ κάνουν δίαιτα χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης, οφείλεται σε μία υποεκτίμηση της ενεργειακής πρόσληψης και μία υπερεκτίμηση του βαθμού της φυσικής άσκησης και όχι σε διαταραχές της θερμογένεσης», του «κάψιμου» δηλαδή των θερμίδων. Το κλειδί για μια επιτυχημένη δίαιτα αποτελεί η σωστή ποσότητα φαγητού στο πιάτο μας , η σωστή αναλογία όλων των ομάδων τροφίμων και η δική μας  πειθαρχία. Μπορεί να μην  έχετε χρόνο να ζυγίζετε τις τροφές αλλά εάν θέλετε  να διατηρήσετε τα κιλά που θα χάσετε , θα πρέπει να το κάνετε.

Ποια είναι η ιδανική άσκηση για απώλεια βάρους, πότε και πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι;

Η δίαιτα καλό είναι να συνδυάζεται με άσκηση, καθώς η επιτυχία της εξαρτάται κατά 70% από τη σωστή διατροφή και κατά 30% από την άσκηση.

Η ιδανική μορφή άσκησης για την απώλεια λίπους είναι η λεγόμενη διαλειμματική άσκηση, δηλαδή η εναλλαγή χαμηλού και υψηλού ρυθμού έντασης της άσκησης.

Ιδανική ώρα της ημέρας για να κάνετε άσκηση  είναι το πρωί με άδειο στομάχι, αλλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν επιλέξετε να γυμναστείτε φροντίστε να είστε νηστικοί, μιας και η κατανάλωση φαγητού ή ισοτονικού ποτού πριν την άσκηση, μειώνει κατά 30% την καύση του λίπους.

Ιδανικά, η αερόβια άσκηση πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα και να έχει διάρκεια 45-60 λεπτά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η  καύση του λίπους ξεκινάει από την αρχή της άσκησης, ωστόσο το υποδόριο λίπος αρχίζει να χάνεται μετά την πάροδο των πρώτων 20 λεπτών.

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εβδομαδιαία απώλεια βάρους πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 1-2 % του σωματικού βάρους (π.χ. σε ένα άτομο 70 Kg αντιστοιχεί απώλεια βάρους 700-1.400 γρ./ εβδομάδα). Επιπλέον, το 70% της  απώλειας βάρους πρέπει να είναι λίπος.